RSS

AZAM BARU 2011

14 Jan

Sebelum tulis azam baru, ehem…biar saya gelak dulu…kikikiki (bajet gelak comel!!)..sebab nyer…selalu berkobar-kobar ade azam..tp macam hampeh…hot-hot chicken shit…tapi at least ada kan!!..Oke, what am i looking forward for this year 2011??:

1. Sihat physically, mentally and spiritually

Berat saya sekarang 50 kg.. naik 3 kg dari berat asal…well…umur dah meningkat, my metabolisme dah kurang dan hormon sudah tidak seimbang i guess…

Jadinyer, saye bertekad untuk 1. jogging setiap hari…bersama chaleeya..(ehem, nana…i invite u also k…bb me if u interested)…bukan untuk kuruskan badan..tp untuk mengekalkan stamina, kurangkan kadar kolestrol dan keluarkan peluh…Saya adalah budak lelah…dan melalui jogging, saye nak menguatkan cik paru-paru saye..cian dier….!!

Saya juga berjanji untuk 2. mengurangkan makan makanan fast food..(eeeeiiii, saye tipu jer)…tapi kalau boleh…saye takmo makan MCD, KFC, DOMINOS, BURGER KING  dan PIZZA HUT….tak baik untuk kesihatan…doktor cakap takl baik untuk kesuburan….hohoho…Kalau saye teringin, saye berjanji akan singgah SUBWAY atau saye buat my own mini subway…(chaiyokkk girl)

Ehem, 3. Saya akan mengurangkan kafein (<———Ini lagi menipu besar!!..)…Hey..saye kata kurangkan, bukan tak minum langsung!!! Saye xleh hidup tanpa coffee..nti sistem penghadaman saye terganggu (alasan semata-mata)..

Pastu, 4. saye akan cari supplemen spt:  minum scott emulsion setiap hari, minum madu 2 kali sehari (sbb lelah), ambil vitamin c (untuk kulit) dan ambil jamu (untuk pelawasan, saye ade masalah sembelit..sbb saye tak suke buah dan sayur…mencikkkkkk)

Untuk spiritually…5. Saye akan cube sedaya upaya supaya saye menjaga solat 5 waktu dan 6. Saye akan cube untuk berkawan baik dengan peneman saye di kubur nanti (kawan2, tau tak apa dier?….)

2. Financially strong

Okey…untuk ini,memang wajib setiap tahun..Saye sudah 27 tahun (ehem baru masuk yer)…dan saye sangat komited dengan bab finance…Saye budak finance and believed that kawan2 saye yang graduate finance semua berperangai macam saye….I’m watching Oprah past few weeks..and she advice every single people must have at least 8 months current salary in an emergency account…(which i already have..alhamdulillah)..So, i’m done with my emergency account!!

For 2011, i’m looking forward to diversify my portfolio of investment (wahhh, macam ayat bagi lecture kat budak UITM, kikikik)…but seriously i’am…1.Emergency Account (pulangan 8.25%, tahun ini…yeaaayy..korang tahu la investment ape kan) 2. Gold Saving (saye nak g la minggu nih)  3. Unit Trust (starting June 2011) 4. Insurance ? (not applicable yet..might be..starting 2012)

This year..saye nak saving some amount of money  in my emergency account (mcm mane saye nak buat? sikit2..lama2 jadi bukit kan?) I;m not interested to spend out my money untuk memenuhi kehendak2 saye..sbb someone has told me: U akan menyesal bile sume benda yang u invest hanye la jadi “berak” (uppss, sorry..harsh word) dan sampah samaada di dalam almari atau bilik..for something yang not important…hanya kerana mengikut trend semasa atau menjaga standard..hmm..i’ve tick my calendar..bile masa untuk my shopping spree dan untuk spend my money untuk jadi “berak”.Haaaaaha..

Ehmmm, tahun nie saye nak jadi budak baik ngan PTPTN…tahun lepas saye cengkelat dalam 3 bulan terlepas bayar..tahun ni, saye janji akan bayar tiap2 bulan yeh…(ala..bucuk2..heheh)

Owwww yaa..satu lagi investment: to parents laa…investment yang akan menjamin kemaslahatan hidup saye di dunia…Hei…anak2 di luar sana…Jangan kedekut oke dengan mak n ayah….sebab lagi anda bagi mak n ayah duit..lagi berkat n murah rezeki hidup anda…Do believe me!!! Kalau 10 hengget pun 10 hengget laaa…janji bagi..Jangan bagi alasan dah ade isteri dan anak2…Saye benci dengan alasan itu….!!

3. Upgrading Knowledge

Mungkin akan lebihkan bacaan ilmiah la kot….rencana di newspaper, dan yang pastinya isu semasa….tp bukan macam pasal isu MB Selangor tak restu SUK baru tau…i tak berminat ngan isu2 sebegitu…huhuhu…macam budak2….

 4. Job Satisfaction

Bila bercakap pasal job satisfaction…sume orang ade job satis faction masing2 kan….Kalau saye, yang ala2 sudah terjebak dalam kebajikan rakyat jelata ini ialah….saya akan sedaya upaya untuk tolong org susah (gambatte kuddasai)….hahahaa…poyo jer kan…. Tapi saye sedikit tidak berperi kemanusiaan dan tade perasaan…(camner????)…Hmmm, hanye tade perasaan kat org yang PEMALAS, TAK NAK BERUSAHA & BANYAK KOMPLEN!!!!…..memang takkkk laaaa……ko cakap ko banyak penyakit sekali pun, tapi kalau ko dok mengangkang ajer, makan n tidooooo….mintak maap…tumpang lalu, boleh blah okey…..huhuh…semut dalam tanah pun lagi rajin kot kan???

Hmmmmm, ape lagi eih….hmmm….settle down to insyaallah…mudah-mudahan…itu rahsia Allah kan…jodoh dan ajal sume dari-Nya…saye hanye mampu plan sajer…hahahaa…Mudahan-mudahan tahun ini akan lebih baik dari tahun2 lepas..dan semoga saye akan menjadi manusia yg lebih baik….Amin…

 
4 Comments

Posted by on January 14, 2011 in Uncategorized

 

Tags:

4 responses to “AZAM BARU 2011

  1. Nana Yg Comel

    January 14, 2011 at 8:45 am

    amin….

    cannot join the jogging club lah.. gonna move to the new opis at alami next week..beside me not driving now..got driver..so have to follow the schedule la..

    anyway good luck for the 2011 resolutions..CHAIYOK beb..

    mcm tinggal satu resolution la cik sha iaitu k**w*n ..*wink*

     
  2. chesnutberry

    January 14, 2011 at 8:48 am

    hahaaaa…amin…nana pun..jom k**w*n…

     
  3. chaleeya

    February 3, 2011 at 4:16 am

    wahahahahhahhaha…..
    sy kompius yg no.2 tue…. bile sy ckp, dia gelakkan sy… tp last week dia ajak kitorg mkn BURGER KING… Teetttttttttt!!!!!
    so how cik sharmida?? wink* wink* =p

     
  4. chesnutberry

    February 18, 2011 at 7:15 am

    heheeee…kan dah cakap—->(saye tipu jerrr!!)….hehe…masa tu mengigau burger king..sbb tu laaa…!ngee

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: