RSS

Ya Allah, Aku Tak Ingin Sendiri

07 Jul

by Borhan Sodiq

tapi rasanye kulit buku macam dah tukar jer..ni kulit lama kot??

This book bought by one of my housemate, very interesting….just suggesting this book in my blogy because saye percaya ramai kawan-kawanku yang masih sendiri n bujang trang…trang..trang….so i just want to share with all of you…

One of the topic yang best is about TAWADUK (Merendah Diri): (page139)

…….Sikap ini sangatlah penting untuk menemani seharian kita dalam penantian. Menerima apa yang akan diberi Allah adalah sikap yang baik.Ia akan menjadi sebuah sikap yang terbaik manakala memang hati kita benar-benar berserah diri dengan segala ketentuan Allah.

Orang yang tawaduk itu adalah orang yang memiliki akhlak mulia yang menggambarkan keagungan jiwa,kebersihan hati dan ketinggian darjat pemiliknya. Rasulullah bersabda:

“Barangsiapa yang bersikap tawaduk kerana mencari reda Allah maka Allah akan meninggikan darjatnya. Dia menganggap dirinya tiada berharga, namun dalam pandangan orang lain dia sangat terhormat. Barangsiapa yang menyombongkan diri maka Allah akan menghinakannya. Dia menganggap dirinya terhormat,padahal dalam pandangan orang lain dia sangat hina, bahkan lebih hina daripada anjing dan babi?

(HR. Al-Baihaqi)

Enam tanda-tanda tawaduk yang harus kita miliki

(Kitab Fadhlu  At-tawadhu wa Dzamu Al-Kibr-Abdullah bin Jarullah)

1.PERTAMA, engkau menonjolkan diri terhadap sesamamu, maka engkau sombong. Dan apabila engkau bersatu dalam kebersamaan dengan mereka maka engkau tawaduk.

2.KEDUA, apabila engkau berdiri dari tempat dudukmu dan mempersilakan orang berilmu dan berakhlak duduk di tempatmu,maka engkau tawaduk.

3.KETIGA, apabila engkau menyambut orang biasa dengan ramah dan wajah yang menyenangkan, dengan kata-kata yang akrab, memenuhi undangannya, maka engkau tawaduk.

4.KEEMPAT, apabila engkau mengunjungi orang yang lebih rendah status sosialnya atau yang sedarjat denganmu, atau membawakan barang-barang bawaan yang ada ditangannya,maka engkau tawaduk.

5.KELIMA, apabila engkau mahu duduk bersama fakir miskin, menjenguk yang sakit, orang-orang yang cacat, memenuhi undangan mereka, makan bersama mereka, maka engkau orang yang tawaduk.

6.KEENAM, apabila engkau makan dan minum secara tidak berlebihan dan tidak untuk demi kebanggan, sekali lagi engkau tawaduk.

 

Selamat membaca kawan-kawan..

 
2 Comments

Posted by on July 7, 2010 in BOOKS

 

2 responses to “Ya Allah, Aku Tak Ingin Sendiri

  1. diriku

    July 8, 2010 at 12:13 am

    i love this statement too…. ^_^

     
  2. naoranami

    July 11, 2010 at 9:42 am

    kena lebih tawaduk lah camni….alia, saje jer comment, nak suruh u tgk blog i…huhuhuhu..penat alter tolak campur tambah ni tau….tgk ler…cantik tak???? hehehehehehehe

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: