RSS

TIP AMALAN MENABUNG (http://www.smartconsumer.my/)

29 Oct

Salam semua. Saya mahu berkongsi cara-cara menabung dan membuat simpanan untuk jangka masa panjang dan pendek). Tip amalan menabung ini saya petik dari alamat laman web di atas, tetapi saya perincikan dengan memberi beberapa contoh yang mudah. (Wah, ayat macam nak bagi lecture…huhuhu..)

1. Pupuk kesedaran dalam diri tentang kepentingan menabung.

Sebagai contoh : Kita perlu ada rancangan untuk Masa Pendek atau Masa Panjang (GOALS)

a. Masa Pendek

         i. Saya nak kahwin, tapi takde duit (this is for me..hahaha)

         ii. Saya nak beli baju jalan-jalan, dah lama tak beli baju (this is for me n chaleeya)

         iii. Duit Raya

b. Masa Panjang 

         i. Beli Rumah Agam (hahaha)

         ii. Simpanan Hari Tua (kalau tak dok kat umah orang tua)

         iii. Menunaikan Haji 

2. Pelajari dan turut serta dalam skim-skim tabungan yang menguntungkan, serta berisiko rendah.

 Saya bagi contoh yer:

    a. ASB (Long Term Investment)

    b. Gold Investment (Short Term Investment)

    c. Tabung Haji (Long Term Investment)

    d. Unit Trust (Long Term Investment)

    e. Properties (Long Term Investment)

* SKIM CEPAT KAYA/PYRAMID SYSTEM :BIG NO NO, ye KAWAN-KAWAN.

3. Mulakan amalan menabung dengan jumlah yang kecil setiap bulan.

Kalau nak ikut kan, sepatutnya kena menabung at least 10% daripada jumlah pendapatan kita sebulan..Contoh: Gaji sebulan RM 2000.00, maka dengan bangganya anda kena la simpan RM200.00 ke dalam simpanan anda…cuba bayangkan kalau setiap bulan simpan RM200, kalau setahun =RM2,400.00..kalau 5 tahun tak ke dah dapat RM12,000.00…Siapa nak bagi kan???

4. Jadikan tabungan anda itu sebagai perbelanjaan yang perlu dibayar setiap bulan.

Setiap dari kita sepatutnya mesti ada buku perbelanjaan, untuk kawal flow keluar masuk setiap hari…Sebagai contoh:

Buat list perbelanjaan wajib yang kena bayar: 1)PTPTN  2) Ansuran Kereta  3)Sewa Rumah  4)Tabung Kahwinku        5)ASB  6)Tabung Shopping ku  7)Dut Raya 2011  8)Mak   dan sebagainyaaaa…Dah tolak semua tu baru lah boleh belanja yang lain…YEY…mari kite joli katak!!!
5.Simpan syiling yang anda terima setiap kali berbelanja.

 Yang ini saya sangat setuju…Saya ade mug..beberapa mug…1 mug untuk 10sen, 1 mug untuk 20 sen dan 1 mug untuk 50 sen…bila dah penuh, saye akan packing dalam plastic2 chomel….Dan saye ade aim untuk duit syiling itu nanti——->TO BUILD UP MY GARDEN!!!!

6.Buat potongan tetap daripada gaji yang diperolehi setiap bulan ke dalam akaun bank.

Akhir sekali, kalau susah sangat….amek personal loan…campak kat dalam ASB…dan potong gaji bulan2 untuk bayar loan tersebut….tapi jangan gatal tangan laaaa, nak amek duit loan untuk benda2 yang lagha nih….

p/s: Senang kan?? dan jangan lupa simpanan anda perlu lah dizakatkan supaya lebih diberkati dan dirahmati…

About these ads
 
2 Comments

Posted by on October 29, 2010 in Uncategorized

 

Tags: ,

2 responses to “TIP AMALAN MENABUNG (http://www.smartconsumer.my/)

  1. Nana Yg Comel

    October 29, 2010 at 7:17 am

    p/s: Senang kan?? dan jangan lupa simpanan anda perlu lah dizakatkan supaya lebih diberkati dan dirahmati… —> I LIKE THIS!!

     
  2. chaleeya

    November 1, 2010 at 12:17 pm

    opppssssss…… i like too kak nana…… hohoho…..
    uhuhuhuhu…… nak kawen tp wet xde…..
    ShoPPiNg+KaWeN+ShoPPiNg+HoNeyMo0n=MONEY!!
    so… moh ler kite kumpul wet bebanyak yer kengkawan….. huhu (^______^)

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: